donderdag 15 november 2007

Nederlandse militairen “gefrustreerd” over de politiek

Soldaten uit Nederland die deelnemen aan de ISAF-missie zijn “gefrustreerd” over de politiek en willen dat er in Nederland een reëel beeld ontstaat over de missie in Uruzgan waar voornamelijk wordt gevochten. Dit blijkt uit een reportage van KRO-verslaggever Bart Nijpels.

Donderdagochtend was er bij Ontbijt TV van de KRO een vooruitblik op deze reportage die zondag wordt uitgezonden. De belangrijkste conclusie was dat Nederlandse militairen “gefrustreerd” zijn hoe er in Nederland wordt gedacht over deze missie.

“Afghanistan. We gingen er heen om schooltjes en bruggen te bouwen. Maar inmiddels zijn we vooral oorlog aan het voeren en worden soldaten in het nauw gedreven door de Taliban.”

In Reporter uiten Nederlandse militairen voor het eerst hun frustraties. Ze vinden dat de politiek een verkeerd beeld schetst over wat zij in Uruzgan doen.

“Er wordt door de politiek alleen maar gecommuniceerd dat het hier gaat om een wederopbouwmissie terwijl er hier vooral wordt geknokt. Dat vind ik vreselijk. Het gaat hier om jonge mensen, de zonen en dochters van de natie. Als je over hen de beslissing neemt ze naar een gebied als Afghanistan te sturen en hun werk dan niet erkent, dan draait mijn maag zich om,” zegt geestelijk verzorger W. van Wakeren.

Reporter reconstrueert de dood van soldaat eerste klas Tim Hoogland die op 20 september met zijn peloton in de omgeving van Deh Rawod in een hinderlaag van de Taliban liep.

Aan de hand van ooggetuigen wordt een beeld geschetst van de gevechten die op die dag plaatsvonden in de zogenoemde “greenzone”, de groene zone die op minder dan een kilometer van het Nederlandse kamp begint.

In Deh Rawod is een kleinere Nederlandse basis gevestigd waar ongeveer 300 militairen zijn gestationeerd.

In september 2007 ging verslaggever Bart Nijpels was samen met cameraman Ton Vanderplas en geluidsman Mike Dam in september 2007 twee weken in Afghanistan. Een jaar geleden waren ze er in die periode ook. Nu wilden ze zien of er vooruitgang was geboekt.

Een militair verklaarde: “Als ik met mijn familie thuis bel dan vragen ze hoeveel schooltjes ik al heb gebouwd. Maar het enige wat we doen is patrouillelopen en vechten.”

Ongepolijst
In de uitzending zal ook een reconstructie van een meerdaagse patrouille zijn te zien die ten noorden van de basis bij Tarin Kowt in een hinderlaag loopt. Hierbij vallen vijf gewonden.

Er zijn amateurbeelden verwerkt van de militairen zelf die de ongepolijste werkelijkheid van de missie laten zien.

“Mijn mannen maken nu bepaalde dingen mee in dit gebied. Hun familie denkt dat ze alleen aan de wederopbouw werken. Ja, dan kun je niet goed je gevoelens kwijt als je weer thuis bent. Het is gewoon van belang dat wat hier gebeurt gewoon één op één wordt doorgespeeld naar de media zodat er een reëel beeld ontstaat…dat is belangrijk,” zegt een pelotonscommandant.

Eerder was er al zware kritiek, van onder meer fractievoorzitter Alexander Pechtold van D66 op het eenzijdige lespakket dat door het ministerie van Buitenlandse Zaken was samengesteld over de missie in Uruzgan.

Hierin gaat het ministerie voorbij aan de vechtmissie, en benadrukt zeer sterk het opbouwwerk.

Canada
Canadese militairen hebben al eerder aangegeven dat men in Canada niet weet “wat er hier aan de hand is” met betrekking tot de provincie Kandahar die ten zuiden van Uruzgan ligt. Daar zijn Canadese troepen ook in zware gevechten verwikkeld met de Taliban.

In Canada wordt door de regering de laatste tijd wel gewoon gesproken over een “combat mission”.

Volgens verslaggevers wordt de opstand van de Taliban tegen de regering van Afghanistan en de aanwezigheid van buitenlandse troepen in het land de laatste twee jaar steeds intensiever en bloediger.

Twee jaar geleden nam Nederland zich voor om naar de zuidelijke provincie Uruzgan te gaan met ongeveer 1.600 militairen. De NAVO zou na twee jaar voor een opvolger van Nederland zorgen, maar die is nog steeds niet gevonden.